Genelde uzman olmadığım ve tecrübemin olmadığı alanlarda yazı yazmaktan kaçınıyorum. Ancak, bir konuda nacizane fikrimi paylaşmak isterim.
Herkesin bildiği gibi bugün YKS sınavları açıklandı.
Genç arkadaşlarımız sınavdan puanlarını aldılar ve sıralamalarını gördüler. Şimdi sırada bence en zor kısmı olan üniversite tercihleri var.
Tabi ki, bu yazımda sizlere hangi üniversiteleri ve hangi bölümleri yazmanız gerektiği konusunda yönlendirme yapmayacağım. 😎
Ancak, Sektörlerin geleceği için bazı önerilerde bulunmak istiyorum.
Her sektör toplantısının başında ilk duyduğumuz cümle ” Çalışacak personel bulamıyoruz…! ” oluyor. Diğer taraftan da saha da bir çok genç iş bulamadıklarından bahsediyorlar. 🙄
Bu durumun bir çok nedeni vardır eminim. Ama bugün bir seminerde duyduğum ilginç bir terimden bahsetmek istiyorum ”Skill Gap” Beceri açığı…
Beceri açığı(Skill Gap), bir işverenin ihtiyaç duyduğu beceriler ile iş gücünün (veya belirli bir çalışanın) şu anda sahip olduğu beceriler arasındaki farktır (veya boşluktur). Olarak tanımlanıyor.
İşverende iş var, ancak işe alınan bireyde yapılacak işin vasfı yok… Peki problem nerede? Konunun uzmanları yine bu noktada bir çok bilgi paylaşacaktır… Ancak bu durumu aşmak için genç arkadaşlarıma birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum. Çünkü, doğru tercih tüm sektörler için oldukça önemli.
Bence;
1- Tabi ki, ilk olarak gelecekte kendinizi nerede olmayı hayal ediyorsanız o meslek dalını seçin, her şeyden önce sizin mutlu olmanız gerekiyor. Doğru iş mutlu birey, mutlu birey mutlu kurum, mutlu kurum mutlu ülke….
2-Kesinlikle bir beceri öğreten bölümlere ilgi gösterin… Gelecekte beceriye dayalı meslekler ön planda olacak. Bu ister fakulte olsun ister meslek yüksek okulu olsun. Mezun olduğunuzda bir yazılımı bir cihazı bir aracı bir sistemi… kullanabiliyor, söküp takabiliyor, geliştirebiliyor olun. Beceri dünyanın her yerinde geçerlidir…
3- Araştırma Yapın, Potansiyel meslekler hakkında ayrıntılı araştırmalar yapın. Her mesleğin donanımları, zorlukları ve zorunlulukları vardır. İlgilendiğiniz toplulukları tanımak, yaşayacağınız zorluklarla ilgili sizi hazırlıklı hale getirecektir.
4- Gideceğiniz bölümün eğitim kadrosuna mutlaka bakın. Bölümü kuran hocalar ilgili bölüm mezunumu buna dikkat edin. Bu maddeyi özellikle yeni açılmış bölümler için söylüyorum.
5-Dış Etkilere Kapalı Kalın: Meslek seçimi konusunda en doğru kararı verebilmek için dış etkilerden mümkün olduğunca bağımsız düşünmeye çalışın. Aile, arkadaşlar veya toplumun beklentileri yerine kendi kalbinizi izleyin.(Mutlaka araştırarak hareket edin)
6- Tabi ki, puanınıza göre farklı illeri seçeceksiniz. Ancak yine de seçtiğiniz ilin bir üniversite şehri olmasına dikkat edin. Gerçekten üniversite okuduğunuz şehir hayatınızı değiştirebilir… 🙃. Örneğin benim gibi girişimci bir şehir olan Gaziantep’te okursanız girişimcilik ekosistemi işleri yaparsınız… 😅
7- Kesinlikle meslekleri küçümsemeyin… Bizim dönemiz de büyüklerimizin şu sorularına maruz kaldığımı hatırlyıroum 4 yıllık mı 2 yıllık mı? 4 yıllık derseniz aferim, 2 yıllık derseniz… 🤐, 4 yıllık ile 2 yıllık cevapları tam olarak neyi ayrıt ediyordu acaba….!! İşte bu bakış açısı ile herkes 4-5 yıllık hatta çift çift okudu 2 yıllıktan 4 yıllığa geçti… Şimdi CNC tezgahının başında duracak 2 yıllık uzman bulamıyoruz… Tercihler millete göre değil ihtiyaca göre yapılır.
Tercihlerinizde lütfen #tarım, #gıda, #yazılım, #havacılık, #uzay #yenilenebilirenerji, #elektronik, #tasarım, #moda, #sanat gibi konular olsun. Açıkçası, Bir #fizikmühendisi olarak idealistler için fizik mühendisliği bölümünü de öneriyorum…(Ama sonrasına karışmam… 🤐 )
Sonuç olarak, meslek seçimi hayatınızın gerçekten dönüm noktalarından birisi olacak o nedenle lütfen acele etmeyin… Kendinize güvenin, araştırın ve geleceğe yönelik planlar yapın… İsmini söylediğinizde içinizin cız ettiği mesleği bulmaya çalışın
Tutkunuzu takip edin ve kendi mutluluğunuz için doğru mesleği bulun.
Şunu da unutmayın, bazen her şey sizin istediğiniz gibi olmayabilir. Örneğin istediğiniz puanı veya sıralamayı elde edememiş olabilirsiniz. Ama gelecekte iyi ki diyeceğiniz planlar yapın, bu sadece biraz zaman alacak o kadar…
Sektörler sizi bekliyor…