Mahalledeki Startup serimizde bugün Kuzey Ege’den bir girişim var.
Mahalledeki Startup yazılarımda genel olarak yaşadığım illerde bulunan ve duyulmasının önemli olduğunu düşündüğüm girişimleri yazmaya çalışıyorum. Bu girişimler de öncelikli aradığım şey, katma değer, sosyal girişim, kadın girişimciliği, başarı hikayesi potansiyeli gibi konular oluyor. Çünkü bu girişimlere odaklanan girişimciler yerelde kalkınmayı sağlayarak, ulusala ve uluslararası alanda adından söz ettirecek markalar haline dönüşebilecek girişimler olacağına inanıyorum. Ancak, bazen girişimciler hedeflerine o kadar çok konsantre oluyorlar ki, girişimlerinin olması gereken bilinirliklerini sağlayamıyorlar. Bu noktada bize düşen de dilimiz döndüğünce bu girişimleri anlatmak ve fayda sağlamak oluyor…
Bayram tatilinde, memleketim Balıkesir Akçay da girişimcilik ve tarih odağında keşif gezileri yapma fırsatım oldu. İnsan kendi memleketini bildiğini sanıyor, pek dikkat etmiyor ancak dönüp detaylı bakınca inanılmaz keşifler yapma fırsatı yakalıyorsunuz. Keşiflerimin bir kısmı tarihi bir kısmı ise girişimcilik konularında oldu.
Bugün, uzun yıllar talaşlı imalat sektöründe üst düzey yöneticilik yapan, Makine Mühendisi Atilla Hacısüleymanoğlu’nun Asos Behramkale’ye yaptığı girişimlerden bahsetmek istiyorum. Ortak bir bağlantımız sayesinde kendisinden haberdar oldum. Her şeyi ile kendisinin ilgilenerek tasarladığı oteli, Hane Asos Otelinde Atilla Beyi ziyaret etim.
Atilla Bey, odağına sportif havacılık sektörünü almış ve gerçekten ciddi para harcayarak, uçaklar almış, kendini geliştirip eğitimler ve uçuş lisansları almış, Asos’un hemen dibinde bir pist alanı kiralarmış, pist alanını ıslah ettirmiş ve hangarlar yapmış, pistinin etrafında tarım yapmaya başlamış, uçakların bakımları için uluslararası firmalardan servis ve bakım lisansları almış, pilot eğitmeni lisansı almış ve eğitim vermeye hazır Ati Havacılık şirketini kurmuş… kısacası gerçekten güzel bir havacılık köyü kurmuş.
Atilla Bey, tüm bu faaliyetleri karşılık beklemeden yapmış ve sosyal sorumluluk çerçevesinde oldukça yol kat etmiş. Bölgenin turizmine katkı sağlamak, havacılığı sevdirmek için faaliyetler planlıyor. Özellikle çocukları ve gençleri buraya çekerek havacılığın bir çok alanına ilgi duymalarını sağlamaya çalışıyor. Düşünsenize, Kazdağları’nın en güzide noktalarından birisi olan Asos’ta uçuş eğitimi alabileceğiniz bir pist var. Çocuklarınızın model uçak ve drone eğitimi alabilecekleri, yarışmalar yapabilecekleri, robot eğitimi ve yaz kampı yapabilecekleri bir alandan bahsediyoruz.
Butik bir havacılık eğitim alanı, merak uyandıran bir alan…
Diğer taraftan, Atilla Bey’in asıl mesleğinin de motivasyonu ile orta vadeli planlarının içinde hafif uçakların motor bakımlarının yapılması, hatta üretimlerinin yapılabilmesi için plan yapıyor. Kaldı ki, bu konuyu bende oldukça basit ve uygulanabilir olduğunu düşünüyorum. Ancak bu konuda Atilla Bey gibi girişimcilere izinler ve destekler konusunda olabildiğince destek olunması gerektiğini düşünüyorum.
Kuzey ege de turizm ve tarım var. Ancak bu sektörlerde de maalesef katma değerli işler yapılmıyor. Eğer Atilla Bey gibi bir kaç girişimci bir araya gelip havacılık konusunda faaliyet yapabilirlerse Asos bölgesi gerçekten ciddi bir sportif havacılık köyü ve üretim, eğitim üssü olabilir. Bu durum, o bölgenin nitelikli insan kaynağına katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda, turizm çeşitliğine da katkı sağlayacaktır.
Peki Biliyor Muyuz?
Yıllardır, bölgeye cebinden para harcayan, bölgenin kalkınması ve ülke adına inisiyatif almış bir girişimci Atilla Bey. Bir çok planını uygulamış, teorikten çok uygulama ve pratiğe önem veren ve aklına koyduğunu yapan birisi. Tabi bende, Atilla Bey ile tanıştıktan sonra bölgeyi kontrol ettim. Asos’ta küçük bir pist var haberiniz var mı? Orada neler yapılıyor biliyor musunuz? gibi sorular sordum. Maalesef tahmin ettiğiniz gibi bilmiyorlar. Bazen reklam yapmak da bir girişimin tanınmasına yetmiyor. Bazen girişimin anlaşılması için konudan haberdar olan eğitimli ve farkında insanlarında olması gerekiyor. Bende genel müdürlük yaptığım dönemde bu durumun birebir yaşamıştım. İstediğiniz kadar teknoloji anlatın zemin uygun değilse maalesef zor…
Atilla Bey ile tanıştım için her şeyden önce kendi memleketim, bölgem ve ülkem adına çok mutlu oldum. Kendi oğlumun geleceği için mutlu oldum. çölü vaha yapan girişimcilik ruhunun heyecanını hissetmekten mutlu oldum…
Olabildiğince her mecrada bu girişimden bahsetmek gerektiğine inanıyorum. Mahalledeki startup yazılarım ile bu tarz girişimlerin daha ön plana çıkarılması ve yerelden globale taşınması için girişimlerin sesini kendi üslubumla sizlere anlatmaya çalışıyorum.
Her girişim bir problemi çözemeye odaklanmıştır. Bence her problem de kendi içinde bir algoritmaya sahiptir. Siz bu halkanın bir yerini çözerken birden tüm problem zincirinin farkında olabilirsiniz ve girişiminiz uçuşa geçebilir.
Gelecek girişimlerde görüşmek üzere…
ONUR AKAR