Girişimcilikte Dijital Dönüşüm
”İnternet Çağında İş Kurmanın Temel Stratejileri”
Girişimcilikte dijital dönüşüm, iş dünyasını ve girişimcilik pratiğini kökten değiştiren bir faktördür. Dijital dönüşümü sürekli duyuyoruz. Genellikle de yıllarca sahada kalmış ve başarılı olmuş klasik girişimlerin dönüşümü olarak algılıyoruz. Yani, yıllarca üretim yapan ancak klasik sistemleri kullanan bir fabrikanın daha dijital teknolojik ve ölçülebilir sistemlere geçirilmesi olarak görüyoruz. Ancak, dijital dönüşüm yeni ya da eski her bir girişimin kalbinde yer alıyor. Teknoloji geliştikçe dijital sistemlerin gelişimine katkı sağlıyor. Bu durum, her bir iş fikrinin zamanla yarışarak en doğru en sade en yalın veriyi elde ederek kullanıcın hizmetine en sade hali ile sunması ile sonuçlanması hedefleniyor. Bu yolu başarılı tamamlayanlar minimum maliyetle maksimum kazanç sağlayabiliyor. Son dönem de bir çok girişimcinin sadece interneti kullanarak yani teknolojinin ”T” sini kullanarak ciddi işler yaptığını görebiliyoruz. Bu nedenle özellikle yeni nesil girişimlerin de ilk kuruluş anında nelere dikkat etmeleri gerektiği ile ilgili kısa hatırlatmalar yapmak isterim.
1. Dijital Pazarlama Stratejileri:
- Hedef kitle analizi ve dijital pazarlama uyumunu sağlamak girişiminize ihtiyaç duyan hedef kitleyi kalbinden vurmanız için olmazsa olmazdır.
- Sosyal medya stratejileri ve etkileşimli içerik oluşturmak sadece girişimcilik için değil, kendi profil sayfanız için bile oldukça önemlidir. Bu nedenle iyi bir stratejiniz olmalıdır.
- SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) temel prensipleri yapmak tabi ki bireysel olarak bazı konularda bilgi sahibi olmanızı sağlayabilir. Ancak, Zor bir konu değil ve girişiminiz için en çok SEO dan yardım alabileceğinizi şimdiden söylemek gerek.
2. E-Ticaret ve Online Satış:
- E-Ticaret platformlarından en iyi şekilde nasıl faydalanılır? Bu konuda bir çok eğitim ve uzmandan destek alabilirsiniz.
- Güvenli online ödeme sistemleri ve müşteri memnuniyeti konusu girişiminizin güvenirliği için olmazsa olmadır. Bu konuda bir çok kaynaktan ücretsiz destek alabilirsiniz.
- Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi konusu bir girişiminin ana damarlarından birisisidir. Üretilen ürünün müşteriye sağlıklı ulaştırılması, ucuz olması ve hızlı olması gibi bir çok faktör göz önüne alınmalıdır. Ancak günümüzde dünyanın diğer ucunda istediğiniz ürünü getirtebildiğimize göre iyi bir planlama ile çok güzel lojistik sistemler kurulabilir.
3. Dijital İnovasyon ve Teknoloji Kullanımı:
- Yeni teknolojilerin iş süreçlerine entegrasyonu ile girişiminizi ve ekibinizi cep telefonunuzan yönetebilirsiniz. Ben görev aldığım kurumlar da özellikle workmanagement programlarından oldukça faydalanmıştım. Doğru bir planlama ile hiç bir iş birbirine karışmıyor ve verimlilik en üst seviyede oluyor. Ayrıca illa bir paket program almanıza da gerek yok. Microdoft Todo list de size çok yardımcı olur.
- Dijital yenilikçilik ve gelişen teknoloji trendlerini takip etmek bence bir girişimcinin temel eğlencesi ve günlük alışkanlığı arasında olmalıdır. Çünkü trendleri takip etmek girişim aracınızı nereye doğru sürmeniz gerektiğini size söyler…
- İş verimliliğini artırmak için dijital araçları kullanmak her bir girişim için oldukça önem arz ediyor. Bu maddeyi yazmamın tek nedeni? ”ÖLÇMEK” eğer işinizi ölçemiyorsanız sonuçlarınında başarılı olup olmadığını anlayamıyorsunuz? bu nedenle iş verimliği için dijital araçları kullanmak çok önemlidirç
4. Veri Analizi ve Karar Almada Dijital Yaklaşım:
- İş zekası ve veri analitiği kullanımı girişiminizin müşteride yarattığı etkiyi anlamanızda ki en önemli adımdır. Çünkü, işletmelinizin içindeki tüm süreçlerin toplamıdır veri analitiği…
- Veri odaklı karar almanın avantajlarını kullanmak, girişiminiz için görünmez bir mentor gibi davranır. Çünkü bir mentor de size girişiminizin iyi sonuçlar alması için verilere bakara destek olmaya çalışacaktır. Eğer siz verileri anlayabiliyorsanız girişiminizin çıktıları size bir mentor edası ile ne yapmanız gerektiğini söylüyordur.
- Müşteri geri bildirimlerini kullanarak iş stratejisini güncellemek oldukça önemlidir. Bu geri bildirimler bazen instagramdan bazen google map dan gelir. Ne olursa olsun. karşıdakinin tepkisini net şekilde anlamaya ve iletişim kurarak memnuniyeti artırmaya çalışmak çok önemlidir.
5. İnternet Güvenliği ve Gizlilik:
- İşinizi ve müşteri bilgilerinizi korumanın önemini belki söylemeye bile gerek yok. Her şeyin temelinde güven ve istikrar bu tarz verilerin güvenli şekilde saklanması ile sağlanır
- Dijital güvenliğin en iyi uygulamaları ile müşterinize güven vermeniz sürdürülebilir bir marka ve girişim için olmazsa olmazdır.
- Yasal düzenlemelere uyum sağlama noktasında bir uzmandan destek alabilirsiniz. Ancak bu konular girişimlerde nedense en son düşünülüyor. Halbu ki, Girişimlerin ilk darbe aldığı noktalar bu yasal düzenlemeler oluyor.
6. Geleceğe Yönelik Dijital Strateji:
- İşinizi sürdürülebilir kılmak için uzun vadeli dijital strateji oluşturmak oldukça önemlidir. İnsanların dijital eğilimlerini ve trendleri takip etmek çok önemlidir.
- Yenilikçilik ve rekabet avantajı elde etmek için dijital çözümler takip edilmelidir.
Dijital dönüşüm, girişimcilerin iş yapma şeklini temelden değiştiriyor. Girişimcilik ekosisteminde dijitalleşme ile ilgili dikkatimi çeken bazı başlıkları sizinle paylaşmak istedim. Eski ya da yeni, Gelecek dijital çözümlere uyum sağlayan girişimlerin dünyası olacak…