Blog

Kadın Girişimcilerin Değer Yaratma Gücü – Meral KARADAĞ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Bugün Blog sayfama ilk konuğumu alıyorum. İpek Yolu Kalkınma Ajansının Değerli Uzmanı Meral Karadağ Hanım, 8 Mart Dünya Kadınlar günü çerçevesinde kadın girişimciliğini ele aldığı çok güzel bir yazısını blog sayfamızda paylaştı. Kendisine çok teşekkür ediyorum.

Bu vesile ile, 8 Mart Dünya Kadınlar gününü en içten dileklerimle kutlarım.

İyi okumalar…

Kadın Girişimcilerin Değer Yaratma Gücü: Toplumları Dönüştüren Liderlik

Kadın girişimciliği genel olarak finansal performans, servet yaratma, işletmenin hayatta kalması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve ekonomik büyümenin teşvik edilmesi bağlamlarında değerlendirilir. Girişimcilik faaliyetlerinin bu perspektifle değerlendirilmesi önemli olmasına karşın, değerlendirmenin sosyal etkiye atıfta bulunulmadan, yani ortaya çıkan diğer değer türlerinden söz edilmeden, tek taraflı yapılmasına neden olur. Ancak şunu söylemek gerekir ki kadın girişimciliği, sadece ekonomik değeri artırmakla kalmayıp aynı zamanda toplumları dönüştürme potansiyeli taşıyan güçlü bir araç.

Kadın girişimciliğinin yaratıcı ve kapsayıcı değerleri, sadece iş dünyasına değil toplumun genel dinamiklerine de olumlu bir şekilde etki eder. Bu bağlamda kadın girişimciler özelinde standart performans ve başarı ölçütlerinin ötesine geçilerek, başarı ve performansın ne anlama geldiğine odaklanmak, yaratılan değerin anlaşılması bakımından son derece kritik. Çünkü her kadının bir hikâyesi vardır ve girişimcilik ortamına katkı sağlamak üzere kendine özgü bir değer sunar. İşte kadın girişimciliğinin yarattığı bazı değerler:

  • İş Dünyasında Toplumsal Normların Değişimi: Bugün artık dünya genelinde ekonomik, siyasal ve toplumsal yaşamın tüm alanlarında kadınların üstlendiği roller değişime uğramakta. Ekonomik ve mesleki yeniden yapılanma; kadınların erkeklere özgü olduğuna inanılan mesleki ve eğitim alanlarında varlıklarını göstermesine, girişimcilik konusunda karşı cinsle tecrübe ve bilgi farkını azaltmasına ve iş yaşamında daha fazla rol almasına neden olarak toplumsal normların değişmesine aracılık etmiştir. Kadınların liderlik rollerini üstlenmesi, kadınların toplumda güçlü ve etkili olabileceği mesajını ileterek kadınlar arasında ilham kaynağı olmasına ve toplumsal beklentilerin dönüşmesine aracılık etmekte.
  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği:  Girişimcilik faaliyetleri kadınların kamusal alana geçiş süreçlerini hızlandırarak sosyo ekonomik alanda güçlenmelerini sağladı. Bununla birlikte kadınların ve erkeklerin hayatın her alanına eşit katılımlarını destekleyen toplumsal cinsiyet eşitliğinin gelişimine de katkı sunmuştur. Kadın girişimciliği ayrıca kadınların, ekonomik, siyasal, toplumsal ve sivil haklara dair özgürlüklerine açılan kapıları da aralıyor.
  • Liderlikte Farklı Bir Perspektif: Patriyarkal sistemin bir ürünü olarak eril bir yapıyı ihtiva eden günümüz liderlik anlayışı, kadın liderlerin yeni bir oyuncu olarak iş dünyasına girişiyle birlikte yeni bir bakış açısı kazandı.  Kadın liderliği, daha işbirlikçi, duyarlı ve empatik liderlik tarzıyla, iş dünyasında ve toplumda daha sürdürülebilir ilişkilerin oluşmasına katkıda bulunuyor.
  • Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik: Kadın girişimciler genel olarak faaliyetlerini sadece kar odaklı bir anlayışla değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk bilinciyle planlar. Kadın girişimcilerin, sürdürülebilirlik odaklı projelerle toplumsal sorunlara çözüm üretme çabası, iş dünyasının sadece ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal ve çevresel sorumluluk farkındalık düzeyini artırmakta.
  • Yaratıcılık ve İnovasyon: Günümüzde kadın girişimciler iş dünyasında yaratıcı ve inovatif çözümler üretme konusunda öne çıkıyor. Bu bağlamda kadın girişimciliğinin ortaya koyduğu farklı perspektif, problemlere yeni ve etkili çözümler üretme hususunda itici bir güç niteliğinde. Bununla birlikte kadın girişimcilerin toplumsal sorunlara karşı duyarlılıkları ve sosyal sorumluluk projelerine olan ilgileri, iş dünyasında sürdürülebilir ve yenilikçi uygulamaların hayata geçişini kolaylaştırmakta.
  • Ekonomik Büyüme ve Kalkınma: Yeni nesil ekonomilerin güçlü temsilcilerinden biri olan kadın girişimciliği, yarattığı sonuçlar bakımından doğrudan ve dolaylı olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, yoksulluğun azaltılması, gelir ve refah seviyesinin artırılması, işsizliğin azaltılması, beşeri sermaye kapasitesinin artırılması ve yeni iş alanlarının yaratılması alanlarında ekonomik büyüme ve kalkınmaya hizmet ediyor.
  • Aile Ekonomisine Katkı: Girişimcilik faaliyetleriyle ekonomik sisteme dâhil olan kadınlar yarattıkları gelir ile aile ekonomisine katkıda bulunarak aile bireylerinin yaşam standartlarının iyileşmesine olanak sağlamakta.

 

Dünya çapında kadın girişimci sayısının giderek artması, ekonomik çözümler kullanılarak toplumsal sorunlara daha fazla ilgi gösterilebileceğini ortaya koyuyor.

Meral KARADAĞ

İpek Yolu Kalkınma Ajansı

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir