Blog

FİZİKİ ÜRÜN MÜ? DİJİTAL ÜRÜN MÜ?

FİZİKİ ÜRÜN MÜ? DÜJİTAL ÜRÜN MÜ?

Bu başlığı gördüğünüz de, elma ile armut karşılaştırdığımı düşünebilirsiniz?

Ancak Startuplar genel olarak ya fiziki ya da dijital ürünler üstüne yoğunlaşıyorlar, Peki aklınızda ki girişim fikri için yola koyulduysanız nelerle karşılaşacağınızı biliyor musunuz?

Açıkçası çalışma hayatımda hem dijital hem de fiziki ürün geliştirme fırsatını hem kendi girişimlerimde hem de temas ettiğim bir çok startupta gözlemleme şansım oldu.

Startup ekosisteminde fiziki ürünler ve dijital ürünler arasında hangisinin daha mantıklı olduğu, girişimin türüne, hedef kitleye, pazar ihtiyaçlarına ve girişimcinin uzmanlık alanına bağlı olarak değişebilir. Her ikisi de farklı avantajlar ve zorluklar sunar:

Gelin hızlıca bir bakış atalım;

Fiziki Ürünlerin Avantajları:

  1. Somut ve dokunulabilir: Fiziki ürünler, müşterilerin ellerinde tutabileceği ve deneyimleyebileceği ürünlerdir. Bu, bazı müşteriler için daha çekici olabilir. Bununla ilgili sektörde duyduğum güzel deyimler de var. Örneğin; Aklı gözünde olan müşteriler ürünü görmeden iş yapmıyorlar…
  2. Markalaşma ve tanınırlık: Fiziki ürünler, ambalaj tasarımı ve ürünün kendisi üzerinden markalaşma fırsatları sunar. Bir fikri ve ürünü tanıtmak için yine bir dijital mecra kullansak da fiziki ürünlerin pazarlaması dijitale göre daha kolay ve hızlı yoluyor.
  3. Farklılaştırma: Fiziki ürünler, teknolojik ürünlerden farklı olarak daha fazla farklılaştırma olanağı sağlayabilir. Üzerinde sürekli çalışarak ürünler farklı şekilde sonuç verdirilebilir ve ana bir platform üstüne bir çok ürün geliştirilebilir.

Fiziki Ürünlerin Zorlukları:

  1. Ürün Geliştirme: Bu madde de sayfalarca yazı yazabilecek kadar tecrübe ve birikime sahip olduk. Ancak, burada birkaç ana cümle etmek istiyorum. Bence işte bu noktada fiziki ürün mü Dijital ürün mü sorusunun ana cevabı yatıyor. Çünkü Fiziki ürün geliştirmek çok meşakatli ve bir o kadarda zordur. Fikir anından tasarıma, Tasarımdan pretotipe, Oradan Prototipe geçinceye kadar birçok aşamadan geçeceksiniz, Ortaya çıkan üründen az adetli MVP üreteceksiniz, Müşteri tepkilerine göre MVP yi güncelleyeceksiniz ve arkasından seri üretim adı verilen bambaşka bir konunun kapısı açılacak. Burada kalıp tasarımı, kalıp üretimi, enjeksiyon malzeme bilimi insan faktörü makine faktörü…. devreye girecek, arkasından ürün tutundurma ve pazarlamaya geçilecek…. Burada bırakıyorum bence bunun için uzun bir makale yazmak lazım… :-D. Bu maddeyi diğerlerinden uzun tutuyorum çünkü, bence dijital ürün mü fiziki ürün mü konusunun belirleyen ana etki burası. Fiziki üründe bir değişikliği hemen yapamazsınız, en küçük bir değişiklik tüm üretim süreçlerini alt üst edebilir. Ama dijitalde bu daha kolay çözülebiliyor.
  2. Üretim ve stok yönetimi: Fiziki ürünlerin üretimi ve stok yönetimi, dijital ürünlere göre daha karmaşık ve maliyetli olabilir. Yani yukarıda ki maddede yazdıklarımın sonunda gelinecek nokta konteynerler ile ürün sevkiyatı..
  3. Dağıtım ve lojistik: Fiziki ürünlerin dağıtımı ve lojistiği, uluslararası operasyonlar ve tedarik zinciri yönetimi gerektirebilir. Bu adımdan önce aslında ciddi bir pazarlama sürecinin de olduğunu unutmayalım lütfen…:-D

Dijital Ürünlerin Avantajları:

  1. Ölçeklenebilirlik: Dijital ürünlerin maliyetleri genellikle düşüktür ve sınırsız sayıda müşteriye sunulabilir. En sevdiğim tarafı aslında bu. Çünkü çok hızlı şekilde bir laptop ve konusunda uzman birisi ile Prototip aşamalarını hızlıca tamamlayıp MVP aşamasına geçilebiliyor.
  2. Kolay Teslimat: Dijital ürünler, müşterilere internet üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde teslim edilebilir. Dijital dünyamızda, bu ürünler için o kadar çok farklı gelir modelleri var ki,  Bu tarz girişimler çok hızlı tutabiliyor.
  3. Düşük Üretim Maliyetleri: Dijital ürünlerin üretimi, fiziksel ürünlere göre genellikle daha az maliyetli ve daha hızlıdır. Hiçbir lojistik maliyetiniz yok, Kalıp maliyetiniz, Prototip maliyetiniz yok. Sadece bir bilgisayar ve konusunda uzman bir uzman olması yeterli. Ortaya herkesin kullanabileceği bir app ya da program yazılabiliyor.

Dijital Ürünlerin Zorlukları:

  1. Rekabet: Dijital ürünlerin rekabeti oldukça yoğun olabilir, bu nedenle farklılaşmak daha zor olabilir. Bu konu fiziki ürünlerle karşılaştırdığınızda çok ciddi olarak görünüyor. Fiziki ürün üreten marka sayısı ortalama değerlerde iken, Dijital ürün geliştiren firmalar arasında çok ciddi bir rekabet yaşanıyor. Çünkü dijital dünyanın algoritmasında kendi ürünlerinizi göstermek için gerçekten ciddi bir çalışma gerekiyor.
  2. İnternet Bağlılığı: Dijital ürünlerin kullanılması için internet bağlantısına ihtiyaç duyulabilir, bu da bazı müşteriler için dezavantaj olabilir. Açıkçası sadece internet değil aynı zamanda elektrikte olması gerekir :-D. Fakat bunu çok dez avantaj olarak görmüyorum. Artık Starlink uyduları ile dünyanın neresinde olursanız olun internet olacak. Hatta yakın zamanda LİFİ Teknolojileride gelecek.
  3. Güvenlik ve Gizlilik Endişeleri: Dijital ürünler, kullanıcı verilerinin güvenliği ve gizliliği konusunda hassas olmalıdır. Bence bu ürünlerin en büyük problemi bu. Çünkü, Ne olursa olsun bir dijital ürünün temelinde müşterilerden farklı konularda veri toplamak yatıyor. Benim gözlemlerime göre, bir web sayfasının en iyi şekilde UI/UX yapabilmek için müşteriyi sürekli izlemek gerekiyor. Nereye tıklıyor ne kadar zaman ayırıyor… Ayrıca, sürekli ya kayıt olun ya da şu bilgiyi girin, ya da mail adresinizi ve telefon numaranızı  girin gibi bilgiler isteniyor. Benim en çok rahatsız olduğum ise, ”Medya ve resimlerinize ulaşmaya izni verin”  gibi cümleler oluyor. Ya sen bir programsın benim medya içeriklerimde ne işin olabilir acaba?!. Yani bir şekilde veri toplaması gerekiyor ki kendini geliştirebilsin. Ya da o verileri kendi ticari güdümü doğrultusunda kullanabilsin. Ancak, bu madde de dijital ürünler tehlikelidir şeklinde bir çıkarımda bulunmayın lütfen. Bu girişimleri geliştiren startuplar eğer doğru bir güvenlik protokolü ile ilerleyebilirlerse oldukça güzel sonuçlar ortaya çıkıyor.

Özellikle son yıllarda dijital ürünlerin popülaritesi artmıştır ve birçok startup, düşük maliyetler ve ölçeklenebilirlik avantajları nedeniyle dijital ürünleri tercih etmektedir. Ancak fiziki ürünler de hala birçok sektörde büyük bir öneme sahiptir ve fiziksel dünyada varlık göstermek isteyen girişimciler için tercih edilebilir. Başarılı bir girişimci olmak için pazardaki ihtiyaçları, hedef kitlenizi ve kendi uzmanlığınızı dikkate alarak doğru ürün seçimini yapmak önemlidir.

Yani, her iki tarafında kendine göre avantajları ve dezavantajları var. Bu nedenle, Doğru probleme doğru ürünü sunmak oldukça önemli.

 

 

1 thoughts on “FİZİKİ ÜRÜN MÜ? DİJİTAL ÜRÜN MÜ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir