Blog

Başarılı Ürün Geliştirmenin 10 Temel Adımı

Başarılı Ürün Geliştirmenin 10 Temel Adımı

Uzun süreden beri ürün geliştirme konusunda yöneticilik yapıyorum. Bazen, Ayakkabı, Bazen takı, Bazen, medikal bir ürün, bazen beyaz eşya, bazen de bir prototip… Hepsi kendine özel projeler kendine özel mühendislik tasarım ve teknik alt yapı gerektiriyor. Ama hepsinin izlediği ortak bir algoritma var… Daha önce, Fiziki Ürün mü? Dijital Ürün mü? Diye sormuştum bir yazımda. Ne olursa olsun aklınızda bir girişim varsa ve bir ürün ya da hizmet geliştirmek istiyorsanız bazı yollardan geçmeniz gerekir.

En son söyleyeceğimi en başta söyleyeyim…

Problem mi buldunuz? Çözüm mü?

Bir çok uzmanın da dile getirdiği gibi, ben problem buldum diyenlerin tarafındayım. Doğru problemi bulduysanız, doğru çözümü geliştirip ciddi bir bir girişim yapma fırsatı yakalayabilirsiniz. Ancak benim aklıma bu geldi ve bunu yapıyorum derseniz ilk karşılaşacağınız soru… Bunu kim satın alacak? oluyor. Bu tecrübe ile sabit 😀 .  Ne olursa olsun. ister devlet projesi yönetin ister girişim yönetin ister ev yönetin, ister hayatınızı yönetin… Her ne yaparsanız yapın P-A-R-A önceliklidir. Yani Gelir modeliniz olmadan yaşamayasınız. Hatta arık bence bu da yeterli değil. Karlı bir gelir modeliniz olmadan yaşayamazsınız. Eğer yeterli gelir modeliniz yoksa, personel çalıştıramazsınız, gelişemezsiniz, yaratıcı olamazsınız, risk alamazsınız…

Biz her zaman fikirden ürüne diye ürün geliştirmeyi tanımladık. Ancak doğrusu şu döngü…

Pazardan Fikre, Fikirden Ürüne ve Ürünün de yine pazara dönerek problemi çözümlemesi gerekiyor… Bence doğru döngü bu şekilde olmalı…

Yani önce pazarın neye ihtiyacı var? kısaca insanlar ne talep ediyor? ona bakmak lazım. İşte o zaman doğru girişim ve verimli girişim elde edilebiliyor.

Şimdi sizinle genel olarak tüm fikirlerin ürün geliştirme yolunda ana adımlarını paylaşmak istiyorum.

  1. Pazar Araştırması ve Kullanıcı Anlayışı: Ne demiştik… İlk adım, hedef pazarınızı ve potansiyel kullanıcılarınızı anlamaktır. İhtiyaçları, tercihleri ve sorunları hakkında derinlemesine bilgi edinmek önemlidir. Persona haritaları yaparak bu maddeyi daha sistematik hale getirebilirsiniz. Yani, aklınızda ki fikri sanal bir insan yaratarak ona sorabilirsiniz. İnternet de bolca persona haritaları bulabilirsiniz. Temel soruları da bulabilirsiniz.
  2. Problem Tanımlama: Kullanıcıların karşılaştığı sorunları ve ihtiyaçları tanımlayarak ürününüzün hangi konuda yardımcı olabileceğini belirleyin.
  3. Fikir Oluşturma: Yine tecrübelerimizin gösterdiği üzere, önce bir rahatsızlık veya mutsuzluk noktası bulmalısınız… Yani insanları huzursuz eden bir konu bulmalısınız. Bu konuyu en verimli şekilde nasıl çözeceğinizi iyice düşünmelisiniz. Problem alanlarına dayalı olarak farklı çözüm fikirleri üretebilirsiniz. Yaratıcı düşünceye ve inovasyona odaklanabilirsiniz… Farklı bakış açıları geliştirerek probleme en olmadık açılardan bakara çözümler geliştirebilirsiniz.
  4. Konsept Geliştirme: Şimdi gelelim serbest atışa… Bu adıma ben serbest atış diyorum. Eğer bu noktaya geldiyseniz artık bir problem için uygun, yalın ve hızlı bir çözüm önerme zamanı gelmiş demektir. Bence en zevkli adım bu adım. Çünkü serbestçe ne yapacağınızı nasıl yapacağınız nasıl kullandıracağınızı ne kadar maliyet olabileceğini, Hangi üretim mantığının kullanılacağı, hangi hikaye yazılacağı vb. gibi konular bu noktada şekillenmeye başlıyor. Bu adımın adı üstünde ”Konsept” Geliştiriyoruz ne de olsa. Ancak, Bir noktada uyarı yapmak gerekiyor. Bir çok kurumda bir çok sunum yaptım. ”Multidisipliner Bakış Açısı ile Ürün Geliştirme”  Eğitim Modelimi geliştirdim. Çünkü, tek başınıza bir ürün geliştirme süreci içindeyseniz şansınızın oldukça düşük olduğunu belirtmek zorundayım. Bunu karamsarlık için söylemiyorum. Yapamazsınız da demedim zaten. Burada amaç, işin hızlanması ve konusunda profesyonellerin projenize katacağı değerden bahsediyorum. Siz eğer bir tasarımcı değilseniz ürünün nasıl çıkacağı ile ilgili alınacak ”Render” in anlamını bile bilemeyebilirsiniz. Tabi ki bu çok doğal. Konseptten sonra ki adımda prototipe geçeceksiniz, Ancak prototipin kendi içinde derya deniz olduğunu bu aşamaya geçtiğinizde fark edeceksiniz. Ne kadar çalışırsanız çalışın bu adımların tamamını normal bir sürede öğrenmeniz mümkün değil, çünkü siz insansınız… Tüm cümleleri toplayıp bu madde ile ilgili son cümlemi şöyle kurmak isterim. Aynı zaman diliminde sizin fikrinizi geliştiren farklı takım arkadaşlarınız olsa, birim zamanda herkes kendi işini profesyonelce yapıyor olsa gerçekten muazzam sonuçlar çıktığını göreceksiniz. Yani multidisipliner bakış açısı ile konsept oluşturacaksınız ve bu aşama en özgür olduğunuz aşama…  Ürünün işlevleri, özellikleri ve kullanıcı deneyimi hakkında daha net ve kullanıcı dostu problem çizebilen bir ürün çalışabilirsiniz.
  5. Prototip Oluşturma: Açık söylemem gerekirse bu adımda sizlere sayfalarca yazmak geçiyor içimden. Ancak çok zamanınızı almak istemiyorum.  Bir fikrin Prototipini oluşturma zamanı gelmişse bilin ki artık ya CNC ustasına derdinizi anlatıyorsunuzdur, ya da bir yazılımcıya derdinizi anlatmaya çalışıyorsunuzdur. Siz kendiniz de geliştiriyor olabilirsiniz tabi ki. Bu adım her proje için oldukça özel ve detaylı bir adım. Bir ayakkabı projesi için farklı, Medikal için, savunma için, otomotiv için farklı bir süreç, Ancak ne olursa olsun önce pretotip aşamasına geçiyorsunuz yani en basit deneme çalışmalarını yapıyorsunuz. Bu ister dijital olsun ister  fiziksel veya dijital hepsinde ilk denemeler basitçe yapılmalı. Bu aşamada en çok karşılaştığımız, Prototip üretiminin ülkemizde çok fazla bilinmemesi… Girişimci birden CNC de ürün üretmeye geçmek istiyor. Halbuki, o aşamaya gelinceye kadar 3D yazıcılardan en basit modeli çıkararak minimum maliyetle ürününüzü geometrik olarak doğrulama şansınız var. Bu maddeyi burada tamamlıyorum. Yakında saadece bu konuda yazacağım.
  6. Kullanıcı Testleri: Prototipleri hedef kullanıcılarınıza göstererek geri bildirim alabilirsiniz. En basit şekilde ve çalışan bir prototipi odak müşteriler ile buluşturarak mutlaka test etmek gerekir. Bu adımda yapılan değişiklikler nihai ürün için can alıcı niteliğindedir. Çünkü bu aşamada yapılan değişikler seri üretim öncesi son kontrolleri tamamlamanızı sağlar.
  7. İterasyon ve Geliştirme: Kullanıcı geri bildirimlerine dayalı olarak ürünü geliştirin ve iyileştirebilirsiniz. Bu adımı tekrarlayarak ürününüzü optimize edebilirsiniz. Ve final ürüne doğru yolculuğunuz devam eder. Bu aşamalar dijital ürünlerde çok daha hızlı yapılabiliyor ancak fiziki ürünlerde zaman alabiliyor.
  8. Ürün Üretim Aşaması: Her şey tamamlandı ise sıra geldi seri üretime. Prorotiplerin tamamıması demek nihai yani son kullanıcının kullanacağı özellikteki ürünün hazır olduğu anlamına gelir. İşte bu anda, Hedef kitle hesabınıza göre seri ve hacimli üretimlere başlayabilirsiniz. Bu aşamanın kendi içinde ciddi bir  bilgi birikimi gerektiğini belirtmek isterim çünkü, Ben bu üründen beş yüz bin adet istiyorum dediğiniz de sizin ürün tasarımınıza göre kalıp tasarım ve üretim teknolojisine geçiyorsunuz demektir. İşte şimdi CNC ye geçiyorsunuz. Bu aşamada ciddi bir kalıp tasarımı yapılmalı ve profesyonelce işlenmelidir. Bu süreç ürün geliştirme sürecinin içinde ki en pahalı süreç olabilir. Ancak bu aşamadan sonra üründe değişiklik yapma şansınız yok ve çıkan ürünler hemen montaja gidecek ve müşteriye gönderilmek üzere hazır olması gerekecektir.
  9. Pazarlama ve Lansman: Ürünü hedef pazarınıza tanıtarak lansmanını yapabilirsiniz. Bu aşamada size önerim ürünün ya da projenin hikayesini çok iyi şekilde planlamanız gerekiyor. Neden sizin ürünüzü almam gerekiyor sorusuna pazarlamacınız ve duyurularınız ile çok iyi anlatmanız gerekiyor. Elinizde dünyanın en iyi ürünü olabilir ama siz kullanıcılara iyi şekilde anlatamazsanız o ürünü satamazsınız. O nedenle özellikle dijital mecralar ve marka çalışmasına ciddi özen göstermelisiniz. Etkili pazarlama stratejileri oluşturarak ürününüzün görünürlüğünü artırmasınız.
  10. Geribildirim ve İyileştirme: Bu aşamada, Fiziki ürünlerde doğrudan belki bir değişiklik yapamazsınız ancak ürünün sunumunda iyileştirme yapabilirsiniz. Sunumunda düzeltme yapabilirsiniz. Dijital ürünler bu konuda çok daha avantajlı çünkü bu tarz girişimlerde kodların değiştirilmesi ile çok hızlı düzeltmeler yapılabilir ve geri bildirime yanıt verilebilir.

Bu adımlar, başarılı bir ürün geliştirme sürecinin temelini oluşturur. Esneklik ve uyum yeteneği, sürecin her aşamasında önemlidir çünkü kullanıcı ihtiyaçları ve pazar koşulları zaman içinde değişebilir.

Temel olarak tüm fikirlerin gelişim süreçlerinde bu ana adımları kullanıyoruz. Ancak her ana adımın kendi içinde ciddi bir uzmanlığı ve detayı bulunmaktadır.

1 thoughts on “Başarılı Ürün Geliştirmenin 10 Temel Adımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir